Thursday, 19 June 2014

Strawberry jam - Mary Berry’s !

BBC - Food - Recipes : Strawberry jam
Learn how to get perfectly set strawberry jam by following Mary Berry’s simple instructions.
You’ll need to pop a couple of plates in the freezer beforehand.
Ingredients
1kg fresh strawberries, washed, hulled and dried
1 lemon, juice only
1kg jam sugar
Preparation method
If the strawberries are large, cut them in half.
Put the strawberries and lemon juice into a large pan.
Heat on low  heat for a few minutes to soften, add the sugar and stir over a low heat until the sugar has dissolved.
Once the sugar has dissolved and the liquid is clear, boil steadily for about six minutes, or until at setting point.
To test if the jam is at setting point, spoon a little onto a cold plate, leave for a minute and then push the jam with your finger.
If the jam crinkles and separates without flooding back, setting point has been reached.
Set aside to cool for ten minutes. 
Spoon into sterilised jars, label and seal with wax paper and a lid.

---------------------
- приготовь баночки - поставь их в духовку - включи ее на 100 градусов с банками внутри - как  температура достигнет 100 - выключи - банки в печи - теплые
- взвесь ягоду
- залей соком одного лимона
- засыпь сахаром 1 к одному по весу и на медленном огне дай сахару раствориться встряхивая ягоду в посуде на медленном огне
- жди как выделится сок - медленно встряхивай - посуда лучше с широким дном, чтобы ягода в один слой, но с высокими бортами, что бы не выливалось когда закипит с сахаром
- после того как сахар растворился, дай прокипеть на полном огне - мах 6 минут
- блюдце в морозилку - каплю на холодное блюдце - не течет - варенье готово
- дать варенью остыть 10 минут
- банки из печки - разлить - закрыть крышками прокипевшими в воде.

No comments:

Post a Comment